Weerstation
Locatie, gebruikte hardware en software.
Weerstation Oss startte met zijn metingen in februari 2007 vanuit het centrum van Oss. November 2016 ben ik als eigenaar verhuisd naar precies de oude gemeentegrens van Oss en Berghem, tegen de bosrand van Herperduin. De metingen in Berghem zijn daarom pas weer gestart in augustus 2017.
|

Gebruikte hardware:
- Weerstation: Davis Vantage Pro2 wireless met standaard sensoren (ISS) en een toegevoegde Solar-sensor. De windmeter; de 'anemometer', heeft zijn eigen transmitter, waardoor hij op een betere positie kan worden geplaatst. Uiteraard is de Davis met datalogger uitgerust. Deze laatste is noodzakelijk om het weerstation met een PC te verbinden, in dit geval middels USB.
- Dataserver: Een HP notebook dient als basis. Hier komt de data van de Davis datalogger binnen, wordt verwerkt door programmatuur van Davis 'weatherlink', en door WeatherDisplay software. Verder stuurt het systeem gegevens naar de webserver en diverse sites die weerdata vergaren voor weermodellen of als verzameling weerstations. Deze server dient zelf ook als webserver voor snel wijzigende data zoals de actuele weergegevens.
- Webcam Een vaste Axis 225FD webcam is alweer de 4e webcam die sinds 2008 in gebruik zijn geweest voor het weerstation.
Gebruikte software:
- Weerprogramma's:
Weatherlink (Davis) software.
WeatherDisplay. Verzorgt wel de webcam info met de temperatuur. Geeft ook extra informatie, zie link onderaan weerpagina
WeatherDisplay Live, Dit programma werd sinds nov. 2007 om de 'real time' weergegevens als 'flash' pagina weer te geven. In 2017 echter vervangen door een 'basis'opvolger (FreshWDL) zonder flash omdat er teveel beveiligings-issues waren met flash!
- Systeemsoftware van dataserver: Windows 10 64bit.
- Weatherlink en WeatherDisplay halen de Informatie van de Davis datalogger via VirtualVP.
- Voor de weerdata tbv internet (webserver) werd in de beginjaren met linux gepionierd, later werd gebruik gemaakt van Apache onder windows via XAMPP doch sinds de Windows server 2003 is dit IIS geworden. Na Windows 8 wordt nu dus Windows 10 gebruikt.
- Basis van de website is zeer lange tijd het CMS (Content Management Systeem) 'Joomla' geweest. Dit is een krachtige tool om, relatief snel, een professioneel ogende website te bouwen. Inmiddels ben ik overgestapt op Meteo Template, specifiek gebouwd voor weerstations. Uiteraard probeer ik er nog altijd een eigen 'smoel' aan te geven en heb ik PHP scripts die ik altijd overzichtelijk vond voor Meteo Template herschreven...
- www.weerstationoss.nl zelf wordt gehost via een 'hosting provider'; tegenwoordig Vimexx.